Helsetjenester til alle

Vi skal ha en helse og- omsorgstjeneste som gir Bergen kommune sine innbyggere den helse- og omsorgstjenesten de til enhver tid trenger.

Innbyggerne skal være trygge på at de får den hjelpen de trenger uavhengig av hvor i kommunen de bor eller hvilken økonomi den enkelte innbygger har. Alle skal sikres en likeverdig helsetjeneste, både når det gjelder kvalitet og tilgjengelighet. Helsetjenesten må være helhetlig og faglig sterk. For å oppnå best mulig tjenester må de ulike etatene innen helse- og omsorg i økende grad samarbeide.

Helsetjenesten skal dekke behovet til den enkelte innbygger og ikke behovet for inntjening til en kommersiell helseaktør. God helse skal ikke være avhengig av den enkeltes lommebok. Helse skal ikke være butikk. Helsetjenesten i kommunen må være tilpasset den enkelte bydels ulike utfordringer. Det må være en kommunal oppgave å sikre gode helsetjenester til alle, og ikke private helseforetak som etablerer seg i områder der muligheten for god inntjening er størst og behovet minst. Fastlegeordningen må styrkes for å ivareta innbyggernes behov. Tilgjengelighet for både grunnleggende behandling og forebygging er kommunens ansvar og må styrkes fra barnehagealder til byens eldste.

Det er den som har den på som vet hvor skoen trykker. Vi mener derfor at det er viktig og vesentlig å ta hensyn til pasienters ønsker og behov, gjennom god inkludering og pasientmedvirkning i alle ledd av helsetjenestene. Vi må ha en helsetjeneste tilpasset den enkeltes behov og utfordringer, med samhandling mellom ulike behandlere og en helhetlig tilnærming til helse som sørger for at pasient, bruker og pårørende får nødvendig hjelp og opplæring. God helse er mer enn bare fravær av sykdom. Effektivt helsearbeid bør også være forebyggende, gjennom å bygge gode og sunne skole-, arbeids- og bomiljø. Gode helsefremmende tiltak slik som økt satsing innen skolehelsetjenester, fysisk aktivitet for barn og unge, tiltak mot mobbing i skolen og i arbeidslivet, og andre helsefremmende tiltak vil være med på å sikre god helse for byens innbyggere.

Psykisk helse

Alle har en psykisk helse og psykiske helseproblemer kan være like alvorlig som somatiske helseproblemer. I følge folkehelseinstituttet vil omtrent 40 % av oss få en psykisk lidelse i løpet av livet og så mange som mellom 500 og 600 tar sitt eget liv i Norge hvert år. Likevel blir ikke alltid psykisk helse tatt på like stort alvor som den somatiske.

Innen godt psykisk helsearbeid er det viktig med forebyggende psykisk helsevern og tidlig identifisering og behandling av psykisk uhelse. Det er viktig å holde fokus på at det er flere faktorer som spiller inn på psykisk helse enn bare det rent kliniske. En viktig årsak til utvikling av psykisk uhelse er lav sosioøkonomisk status. Utjevning av sosiale og økonomiske forskjeller, som beskrevet i sosialkapittelet, er derfor også viktig innen psykisk helse. Skolen er sentralt i arbeidet for å forebygge psykiske helseplager. Det må derfor settes inn nok ressurser til å øke kompetansen på psykisk helse hos både elever og undervisningspersonell.

For å sikre god psykisk helse hos unge er det viktig at det finnes et system som fanger opp de som faller utenfor skole og arbeid. Unge må ha et tilbud som hjelper dem tilbake i aktivitet. Ungdomstilbudet ved sosialtjenesten må derfor opprettholdes.

Fra 2020 er det krav om kommunepsykolog i alle kommuner. I Bergen har vi i dag kommunepsykologer for barn men ikke for voksne. Det er ønskelig å utvide tjenesten til å inkludere lavterskeltilbud for voksne for å sikre tidlig identifisering og behandling av psykiske helseplager.

SV vil:

* øke kompetansen på psykisk helse i barnehage og skole. Blant annet gjennom å sikre kursing av undervisningspersonell i å identifisere barn med behov for ekstra oppfølging.

* at flere ansatte i skolen skal være fagarbeidere

* ha flere psykologer i skolehelsetjenesten

* jobbe for å få eget skolefag i psykisk helse/livsmestring

* gi barn tilstrekkelig kompetanse i sunn bruk av sosiale medier

* beholde ungdomstilbudet i NAV for dem som faller utenfor skole og arbeid, og erstatte dagens aktivitetsplikt med en aktivitetsrett.

* Styrke forebyggende psykisk helsevern og tidlig intervensjon for å sikre en nullvisjon for selvmord.

* ha et lavterskeltilbud med psykologhjelp for voksne

* øke bruken av erfaringskonsulenter

En god eldreomsorg

Livskvalitet og verdighet i alderdommen er SVs mål for eldreomsorgen i Bergen. Mange eldre har god helse, lever aktive liv og er viktige bidragsytere i familie og samfunn. Samtidig er det også mange som får ulike fysiske og psykiske helseplager og som trenger gode og varierte offentlige tjenester og tilbud av høy kvalitet. Dessverre får ikke alle den hjelpen de trenger og fortjener i dag. For at de skal få det, må vi være villig til å investere mer i eldreomsorgen fremover.

Visjoner for fremtidens eldreomsorg

Gode og trygge nabolag er avgjørende for en god alderdom. I alle nærmiljø bør det finnes et bredt boligtilbud slik at du ikke er nødt til å flytte fra gode naboer og trygge sosiale nettverk når behovene og livssituasjonen endrer seg. En god eldreomsorg handler om å gjøre det lettere for eldre å ivareta sosiale nettverk, også når helsen skranter eller bevegelsesevnen blir redusert. Dette er avgjørende for å forebygge ensomhet og depresjon blant eldre. God omsorg handler også om at alle får den hjelpen de trenger når de trenger den. Det betyr at vi både må ha et variert og mangfoldig tilbud til eldre, samtidig som det må være god nok kapasitet i tilbudet. I tillegg trenger vi å vite mer om hva eldre faktisk ønsker seg av tilbud for å kunne imøtekomme deres behov.

SV vil:

* at alle eldre skal ha mulighet til å leve gode liv.

* kreve universell utforming i alle nye boliger slik at færre eldre blir nødt til å forlate sine hjem og nabolag mot eget ønske hvis bevegelsesevnen blir dårlig.

* at alle eldre skal ha tilbud om meningsfulle aktiviteter uansett helse og funksjonsnivå.

* sikre en flerfaglig tilnærming i eldreomsorgen, der ulike yrkesgrupper og profesjoner sammen bidrar til å skape en god og helhetlig tjeneste.

* involvere ansatte, eldre og pårørende aktivt i utviklingen av tjenestene innenfor eldreomsorgen, slik at tilbudet blir bedre tilpasset den enkeltes behov.

* sikre god tilgang på lindrende (palliativ) behandling i sluttfasen av livet. Døende skal kunne dø hjemme med kvalifisert hjelp og smertelindring dersom de ønsker det.

* slutte med anbud i eldreomsorgen, og si opp alle avtaler med kommersielle omsorgsselskaper. Økning i plasser, enheter og kapasitet i eldreomsorgen skal komme innenfor det kommunale tilbudet.

* kartlegge ensomhet og psykiske helse blant de eldre i Bergen.

* undersøke behov og ønsker hos de eldre innbyggerne i kommunen for å kunne tilpasse tjenestene bedre for fremtiden.

* øke grunnbemanningen og satse på kompetanseheving i hele eldreomsorgen, særlig innen psykisk helse, slik at de ansatte får mulighet til å yte gode tjenester.

Hjemmetjenestene

Mange eldre ønsker og er i stand til å bo hjemme, dersom de mottar rett og tilstrekkelig hjelp. Alle eldre som trenger hjemmetjenester, må få rett til selv å velge hva slags hjelp de skal få utført hjemme. Slik vil SV gi den enkelte hjelpetrengende større mulighet til kontroll og selvbestemmelse i eget liv. Å yte god omsorg, krever tid til å utvikle gode relasjoner og tillit mellom de som jobber i hjemmetjenestene og de som mottar hjelpen. Tjenestene må derfor organiseres på en måte som gjør at den enkelte slipper belastningen og utryggheten med å åpne hjemmet sitt for stadig nye personer.

SV vil:

* gi eldre frihet til selv å disponere hjelpen de vil ha i hjemmet ved å innføre en halvtimes «aktivitetstid» hver uke for eldre med støttebehov.

* redusere egenandeler på hjemmetjenester.

* ha et økt fokus på sosial omsorg i hjemmetjenestene for å forebygge ensomhet blant eldre.

* fjerne byråkrati og måleregimer gjennom å legge ned forvaltningsenheten for hjemmetjenestene, og i stedet innføre tverrfaglige team som bedre kan ivareta de eldre sine skiftende omsorgsbehov.

* jobbe for at alle eldre skal kunne få faste hjemmehjelpere og hjemmesykepleiere.

* ha felles kommunal leveranse av god og næringsrik mat i hjemmetjenestene.

* tilby gode tekniske hjelpemidler til hjemmeboende eldre, der dette kan bidra til å øke trygghet, verdighet og øke eller opprettholde funksjonsnivået til den enkelte, og sikre at det gis tilstrekkelig opplæring i hvordan hjelpemidlene brukes.

* etablere egne avlastningsordninger for pårørende til hjemmeboende pleietrengende.

* at retten til brukerstyrt personlig assistent (BPA) også skal gjelde etter fylte 67 år, fordi ordningen kan bidra til at eldre med nedsatt funksjonsevne kan opprettholde et aktivt, selvstendig liv.

* gi hjemmeboende eldre bedre informasjon om retten til gratis tannbehandling.

Sykehjem og omsorgsboliger

Terskelen for å få sykehjemsplass er for høy. De som har sykehjemsplass må få et tilbud som gir god livskvalitet. Sykehjemtilbudet må inkludere kulturopplevelser, aktiviteter, fysioterapi, ergoterapi, og smakfull og næringsrik mat. Vi trenger også tilbud for dem som ikke vil eller kan bo hjemme, men som heller ikke trenger omfattende institusjonsomsorg på sykehjem. Et tilbud av den typen som de tidligere aldershjemmene sto for, trengs fremdeles.

SV vil:

* at alle som har behov for det, får sykehjemsplass eller omsorgsbolig innen en måned etter at behovet er fastslått av lege.

* bygge minst 450 nye sykehjems- og omsorgsplasser i tillegg til allerede vedtatt utbygging, for å nå nasjonalt mål om 25 % dekning for innbyggere over 80 år.

* ansette flere aktivitetsledere slik at ansvaret for gode tjenester ikke overlates til frivilligheten.

* ha flere leger på sykehjemmene, slik at hver lege går fra å ha ansvar for omtrent 100 pasienter til å ha ansvar for omtrent 70 pasienter.

* ansette flere ruskonsulenter på sykehjemmene.

* bygge egne kjøkken på alle sykehjem.

* integrere sykehjem og omsorgsboliger i nærmiljøets aktiviteter slik at disse blir en naturlig del av lokalsamfunnet.

* utrede muligheten for å ha bydelsvis sykehjemsdekning i Bergen.

* senke aldersgrensen for omsorgsbolig/sykehjemsplass fra 65 år.

* prøve ut nye og alternative boformer for eldre i kommunal regi.